Als het een aantal minuten later is, dan draait de grote wijzer van de klok precies zoveel plaatsen verder. De kleine wijzer verplaatst mee.
Op deze klok is het kwart over 7. Hoe laat is het over 20 minuten? De grote wijzer verplaatst dus 20 minuten verder. Dit kun je doen door sprongen van 5 minuten te maken. Dit zie je in de afbeelding. 20 minuten later wijst de grote wijzer het cijfer 7 aan; gelijk aan 35 minuten of "5 minuten over half". De kleine wijzer verplaatst mee.
De grote wijzer verplaatst het aantal minuten verder. Het is belangrijk dat je voor jezelf een handige manier zoekt om te bepalen hoe laat het dan is. Als het 7 minuten later is, dan kun je een sprong maken van 5 minuten en nog 2 minuten. Als het 10 minuten later is, dan kun je twee sprongen van 5 minuten maken. Etc. Soms zijn de kloktijden al bekend en moet je bepalen hoeveel minuten hier tussen zitten. Een dergelijk voorbeeld zie je hieronder.
Het is 5 minuten voor 8. De trein vertrekt. Hij komt om 17 minuten over 8 aan op het volgende station. Hoelang zit je in de trein? Tip: Plaats in gedachten de wijzers van de aankomsttijd op de klok. (zie afbeelding)
Antwoord: Je zit 22 minuten in de trein. Als je in gedachten de wijzers van de aankomsttijd op de klok plaatst (zie afbeelding), dan kun je daarna bepalen hoeveel minuten hier tussen zitten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door sprongen van 5 minuten te maken. Na 4 sprongen van 5 minuten (20 minuten) is het kwart over 8. 2 minuten later is het 17 minuten over 8, dus in totaal zit je (20 + 2) 22 minuten in de trein.