In China wordt sinds 1912 dezelfde jaartelling gebruikt als bij ons. Maar er bestaat ook een Chinese jaartelling.
De Chinese jaartelling...
De Chinese jaartelling is begonnen vanaf de kroning van de eerste Chinese koning. Dat was in het jaar 2697 voor Christus. Op dit moment is het volgens onze jaartelling het jaar 2015. De Chinese jaartelling is eerder begonnen. Volgens de Chinese jaartelling is het nu het jaar 4712.
Wij gebruiken de christelijke jaartelling. Bij de christelijke jaartelling gaan we uit van een zonnejaar. Een zonnejaar telt het aantal dagen dat de aarde nodig heeft om 1 keer om de zon te draaien. Hier doet de aarde 365 dagen over. Het Chinese jaar is een maanjaar.
In een maanjaar duurt een maand net zolang als de tijd die de maan nodig heeft om 1 keer rond de aarde te draaien. De maan doet hier ongeveer 29 en een halve dag over. Daarom heeft iedere maand 29 of 30 dagen. Het jaar is ingedeeld in 12 maanden. Een Chinees jaar heeft 354 dagen. Een maanjaar is dus ongeveer 11 dagen korter dan een zonnejaar. Hierdoor zou een maand die in het voorjaar moet vallen, ieder jaar 11 dagen vroeger vallen dan het vorige jaar. De maand die normaal gesproken in het voorjaar moet vallen zou dan na een tijd in de winter vallen. Om dit probleem op te lossen is er 7 keer in de 19 jaar een extra, dertiende, schrikkelmaand.
Vandaag heeft Cong haar spreekbeurt. Ze gaat vertellen over China. Cong woont zelf al haar hele leven in Nederland, maar haar ouders komen uit China. Ze is zelf ook al vaak in China geweest. "In China hebben ze een andere jaartelling. Ieder jaar heeft een andere naam. Ik ben geboren in het jaar 2006, maar in China was het toen het jaar van de hond" vertelt Cong.
De Chinese kalender...
De Chinese kalender, wordt nog maar weinig gebruikt, maar blijft nog steeds heel erg belangrijk voor de feestdagen. Zo wordt bijvoorbeeld de datum van het belangrijkste feest, het Chinees Nieuwjaar, bepaald door de Chinese kalender. Het Chinees Nieuwjaar wordt gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender.
De dagen en maanden van de Chinese kalender hebben geen namen. De dagen zijn genummerd van 1 tot en met 7 en de maanden zijn genummerd van 1 tot en met 12. In een schrikkeljaar komt daar nog een dertiende, ongenummerde, maand bij.
De Chinese jaren hebben ieder jaar een andere naam. Hiervoor worden twee rijen met namen gebruikt. 1 rij met de namen van de vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. En 1 rij met de twaalf dieren uit de Chinese dierenriem: geit, aap, kip, hond, varken, rat, buffel, tijger, haas, draak, slang en paard. Ieder jaar wordt er een volgende naam uit beide rijen genomen. Hierdoor ontstaan er voor een periode van 60 jaar verschillende namen voor de jaren.